Signalvärden vid VDs köp/sälj av aktier
Det är inte alltid så enkelt att det är jättebra när insiders köper aktier och jättedåligt när de säljer. Man behöver förstå orsaken bakom och särskilt försäljningar kan ske av odramatiska skäl.
Det är givetvis bra att VD äger aktier
Ur aktieägarnas perspektiv är det så klart bra när en VD äger aktier för stora belopp. Det gör att hon/han har incitament att skapa värde för att höja aktiekursen och det uppskattas ju av aktieägarna.
Samtidigt kan aktiekursen röra på sig utan att det beror på att VD har gjort ett bra jobb. Som ett extremfall kan man ha som exempel att de resultatet för kliniska studierna i ett läkemedelsutvecklande bolag kan leda till kraftigt positiva eller negativa kursreaktioner. Utfallet behöver inte ha ett dugg med VDs insatser att göra.
Sedan kan hela börsen inklusive det aktuella bolaget gå väldigt starkt (eller för den delen krascha) under vissa perioder och det är också svårt att hävda att det skulle bero på att en enskild VD gjort ett bra jobb.
Optionsprogram kan göra att VD får extra starka incitament att skapa värde i bolaget, men det ekonomiska utfallet behöver alltså inte ha så mycket att göra med vad VD presterat.
Man får helt enkelt leva med att en aktieägande VD tjänar (eller till och med förlorar) pengar av helt andra anledningar är personen kan påverka. Däremot finns det faktorer i i bolagen som en VD kan på verka och det är snarare dem man vill ska bli så bra som möjligt.
Signalvärde 1: VD köper aktier
Det är svårt att få aktieköp till något negativt. Egna pengar satsas i bolaget och förhoppningen är rimligen att aktien ska gå upp.
Sedan kan det i vissa fall finnas starka förväntningar eller till och med avtal som säger att VD (eller styrelseledamöter) ska köpa aktier. Då är det inte en lika stark signal till aktiemarknaden eftersom köpet inte beror på en tro eller förhoppning om att aktien ska gå upp. Det är snarare en del av jobbet eller ersättningsstrukturen.
Signalvärde 2: VD säljer aktier
Om köp av aktier är positivt borde väl försäljning av aktier vara negativt?
Det stämmer och särskilt om en stor del av innehavet säljs utan någon särskild förklaring. När det står “personliga skäl” brukar jag tänka att det är för att “personen inte vill förlora pengar”. 😉
Försäljning vid skilsmässa eller överbelåning
Men exempelvis en skilsmässa kan vara “personlig” och leda till bodelning som i sin tur kan föranleda försäljning av en stor andel av aktierna (inte nödvändigtvis hälften beroende på vilka andra tillgångar som finns).
En högt belånad VD kan bli överbelånad om aktien går ner och det kan leda till tvångsförsäljning av aktier.
Båda de här fallen tolkas negativt om man inte känner till orsaken till försäljningen, men om man vet vad det beror på behöver man däremot inte vara lika orolig för att VD känner till något negativt eller tror att aktien ska gå ner av någon annan anledning.
Försäljning för att betala skatt
Det är också ganska vanligt att VD säljer aktier och hänvisar till att skatt (för aktievinster) ska betalas. Här tycker jag att man kan vara lite mer nyanserad i tolkningen. Är det så att det är sådana belopp att det är svårt att betala skatt utan att sälja kan man ha förståelse för att aktierna måste säljas. Är det belopp som bör vara hanterbara utan att aktierna säljs och det är mest som en förevändning att sälja aktier istället för att ta annat kapital är det mer negativt.
En grundare med väldigt stort ägande säljer en del
En grundare som jobbar kvar i ett bolag som går bra äger förmodligen aktier för stora belopp. Då tycker jag att man får ha förståelse för att vederbörande då och då säljer av aktier. Även om man fortfarande “tror på bolaget” är det ekonomiskt vansinne att ha en mycket stor del av sitt kapital investerat i ett enda bolag.
Särskilt om det är ett bolag som man själv jobbar i som till exempel VD. Börjar det gå dåligt tar man ju en väldigt stor risk på flera plan, så det är rationellt att diversifiera genom att bredda portföljen.
Dessutom är det rimligt att den som skapat ett framgångsrikt företag inte enbart ska förväntas ha hela kapitalet bundet i just den aktien. Den som på det viset har blivit “rik” bör ju kunna sätta sprätt på pengarna genom att “leva livet” om man så önskar. Det kanske handlar om fastigheter, bilar, båtar, resor eller vad man nu kan tänkas göra.
En annan fördel med att grundare/storägare minskar sina innehav är att det förr eller senare blir en situation som måste hanteras. När det finns större aktieposter som förre eller senare bör komma ut till försäljning brukar det kallas för “överhäng”. Vem vill köpa större aktieposter när man kan förmoda att det snart kommer en säljare som kan tänka sig att bli av med sina aktier till en kurs som förmodligen är lite rabatterad?
Ett sätt för storägare att bli av med sina aktier är också att någon lägger bud på hela bolaget. Om det är enda sätter för storägaren att bli av med sina aktier kan ett sådant bud inte alls bli till särskilt förmånliga villkor. Då är det betydligt bättre att storägaren hyvlar av sitt innehav då och då istället.
Egentligen skulle man behöva insyn i privatekonomin
Problemet med alla de här fallen (det finns så klart fler!) är att man egentligen skulle behöva mer insyn i VDs privatekonomi än man normalt har. Men om en VD har haft en hög lön under ett decennium kan vederbörande förväntas ha ett större kapital än en nytillträdd VD för ett mindre bolag där ersättningen inte är lika hög.
När man som analytiker tar upp den här typen av frågor med en VD mellan fyra ögon är det inte ovanligt att en VD är öppen med formuleringar om att “det här är mycket pengar för mig”. De flesta människor vill hålla sin ekonomi privat, men en VDs aktieinnehav är både privat och (faktiskt!) en angelägenhet som har betydelse när man försöker förstå hur starka ledningens incitament är.
Därför är det mest konstruktivt att ställa sådana frågor diskret och kanske nöja sig med att ha den insikten själv utan att sprida det hur som helst till hela världen. Om inte annat är det en bra grund för ett fortsatt förtroende mellan analytikern och VDn.
Signalvärde 3: VD satsar egna pengar på optioner
Bolag har ofta incitamentsprogram som innebär att ledningen har olika typer av optionsprogram som kan (och brukar vara!) mer eller mindre komplicerade.
En option är ju “rätten, men inte skyldigheten” att köpa en aktie till ett visst pris vid en senare tidpunkt. Om aktiepriset är högre än lösenkursen vill man utnyttja den för att på så sätt köpa aktien billigare än över marknaden. I normala fall köper man en option för det har ju ett värde att få “rätten, men inte skyldigheten” att köpa en aktie.
Om en VD tar ett aktivt beslut om att köpa optioner för egna pengar i hopp om att kunna köpa aktien om den går upp kan det vara en starkt positiv signal. Samtidigt beror det också på hur villkoren ser ut som helhet. Om det räcker men att en aktie går upp lite under flera år är signalvärdet inte lika stort som när det krävs en rejäl kursuppgång för att investeringen ska gå med vinst.
I de här sammanhangen blir det alltså nästan alltid en gråskala av faktorer som “beror på”, men bara att VD väljer att riskera att förlora sina pengar är positivt ur aktieägarnas synvinkel. Särskilt om det är ett aktivt beslut. I praktiken kommer ju styrelsen inte föreslå ett incitamentsprogram som VD inte kommer vilja vara deltaga i.
Signalvärde 4: VD får aktier utan att betala själv
Incitamentsprogrammen blir alltmer komplicerade och det kan vara svårt, eller åtminstone tråkigt, att sätta sig in i alla detaljer. Det händer att VD tilldelas aktier utan att betala eller genom att man exempelvis utnyttjar nettoavräkning där man vid utnyttjandet drar ifrån köpeskillingen som alltså inte har betalats.
Det innebär också att VD inte kommer kunna göra förlust på köpet av optionen. Den har ju nämligen inte köpts.
När en VD är berättigad till ett stort antal aktier brukar en del (som vill haussa upp kursen…) försöka få det till att det har ett väldigt positivt signalvärde. Egentligen handlar det bara om att VD kan får ett väldigt stort belopp utan att ta någon som helst ekonomisk risk för det.
I någon ekonomisk mening är det ju övriga aktieägare som betalar de höga beloppen och det brukar i andra sammanhang inte hyllas som någonting positivt.
Inte mycket signalvärde vid optionslösen…
Oavsett om VD betalat för sina optioner som sedan blivit aktier eller om hon/han fått aktierna gratis utan att ha tagit någon ekonomisk risk är det positivt att aktieägandet ökar.
Det har normalt sett inte så stort signalvärde när VD insynsregistrerar sina aktieköp på grund av optionsprogram. Det är enkelt att konstatera att aktien har gått upp tillräckligt mycket för att VD ska utnyttja sina optioner och därmed tilldelas aktier.
Det är alltså något man i många fall kan ha förmodat något år innan det inträffar, men det är ändå positivt att VD får mer fler aktier. Därmed kan hon/han förväntas ha extra starka incitament att få upp aktiekursen även framöver.
…men bra när VD blir ägare till fler aktier
Oavsett hur optionsprogrammet utformats (betalat själv eller ej) är det positivt när VD ökar sitt ägande i bolaget. Det brukar nämligen ligga i aktieägarnas intresse att VD äger en hel del aktier.
Det omvända är att VD tar ut lön, men inte äger aktier gör att intresset för att få upp aktiekursen inte är så stort. Snarare ligger intresset av att göra tillräckligt mycket för att få vara kvar, men undvika alla typer av satsningar som skulle kunna riskera jobbet.
Sammanfattande punkter
Det är bra för aktieägarna att VD äger många aktier
Det är oftast en bra signal när VD köper aktier, men det finns fall då det inte har ett särskilt stort signalvärde.
Försäljning av aktier är negativt, men det finns en hel del förmildrande omständigheter.
Det kan vara befogat för grundare/storägare att då och då minska sitt innehav utan att det behöver vara särskilt negativt.
Bra när VD satsar egna pengar på optioner. Särskilt när det krävs en betydande kursuppgång för att de ska bli värda något.
När VD kan få aktier “gratis” i optionsprogram utan att riskera något bör det snarare tolkas som generöst av aktieägarna att bjuda på dem
Det har ett begränsat signalvärde när VD köper aktier till följd av ett optionsprogram
…men det är i stort sett alltid bra att VD äger många aktier!
Jag kommer ta upp mer om aktier, investeringar och liknande aspekter framöver. Om du inte redan prenumererar är det bara att fylla i mailadressen här nere så får du de kommande veckobreven.
👇
Och jag är väldigt tacksam om du delar den här artikeln. Ju fler som läser desto roligare är det att skriva!
Veckans pusselbitar
Tanken med de här små pusselbitarna är att de tillsammans kommer bygga ett stort och fint pussel. Men jag kommer inte inkludera några hörn- eller kantbitar. Det här pusslet kommer nämligen aldrig bli klart.
1. Finanscitat
Den här veckans finanscitat kommer från Peter Lynch:
"Insiders might sell their shares for any number of reasons, but they buy them for only one: they think the price will rise.”
Egentligen är det här ett gammalt talesätt på Wall Street som förmodligen är äldre än Peter Lynch själv. Det är en bra tumregel som stämmer hyfsat väl överens med det jag skrivit längre upp, även om verkligheten som vanligt är något mer komplicerad.
2. Film
Jag har publicerat en hel del kortfilmer på sistone och det kommer bli såväl korta som långa filmer närmaste tiden.
En del investerar blint efter vad som sägs på sociala medier, men det brukar vara en dålig strategi. När “alla” pratar om en viss aktie kommer förmodligen nästa steg bli att “alla” blir besvikna och säljer den.
Men det är faktiskt OK att ta in information och inspireras av andra, men då blir det extra viktigt att tänka själv. Ungefär det är innebörden av den här kortfilmen.
👇
3. Sociala medier
Alla de bolag som har “normala” räkenskapsår släpper sina årsredovisningar ungefär samtidigt. Men två av mina favoritbolag, Elekta och Sectra, släppte sina årsredovisningar under veckan.
Deras räkenskapsår tar nämligen slut den 30 april och därför är de ganska ensamma om att släppa sina årsredovisningar vid den är tiden på året.
Jag kommenterade det lite kort på Threads (för övrigt även på Twitter/X och BlueSky):
Väntan på Elektas årsredovisning 🙂
För övrigt…
…är det nu vi får höra “experternas aktietips”
Medierna går på semester och då frågar de dem som har som arbetsuppgift att ständigt ska uttala sig om allt möjligt om vilka aktier man ska köpa just nu. Gemensamt för samtliga är att ingen någonsin har gjort en ordentlig aktieanalys, men gärna uttalar sig självsäkert om vad läsarna ska köpa. Trots att de egentligen inte har en aning och deras arbetsgivare skulle kräva ett par sidors disclaimers för att uttala sig till kunder som noga genomgått undersökningar om kundkännedom. Men medierna säljer klick, prenumerationer och lösnummer. Bankernas och mediernas egna pratpajaser får prata. Att småspararna köper och förlorar pengar på “aktietipsen” spelar inte så stor roll för någon av dem. 😉
…drar första halvleken av rapportsäsongen igång nu
Mot slutet av den kommande veckan och framför allt nästa vecka är det en hel del rapporter som jag intresserar mig för. Sedan är det betydligt lugnare under några veckor tills finansvärlden återstartar inför skolstarten och andra halvlek av rapportsäsongen inleds. De bästa bolagen brukar rapportera tidigt och sedan gå på semester. De sämsta bolagen går på semester och tar tag i kvartalsrapporten efter semestern. Det finns så klart undantag som bekräftar även den regeln, men det finns åtminstone en sådan tendens.
Med vänlig hälsning
Björn Olander
Murgata Equity Research
Mer om mig: About-sidan
Vi ses väl på de andra ställena också? 😊
Murgata Equity Research: murgata.se
YouTube: youtube.com/@MurgataER
Twitter/X: twitter.com/MurgataER
BlueSky: bsky.app/profile/MurgataER.bsky.social
Threads: threads.com/@MurgataER
Instagram: instagram.com/MurgataER
Facebook: facebook.com/MurgataER
LinkedIn: linkedin.com/company/Murgata
Du kan själv delta i diskussioner om "Aktier i Hälsovårdssektorn":
Facebook-grupp: facebook.com/groups/halsovard/
Discord-server: discord.gg/RfdFGsNWSk
Du kan själv delta i diskussioner om "Aktier i Sverige"
Facebook-grupp: facebook.com/groups/aktierisverige
Discord-server: discord.gg/QxNatKftvx
Prenumerera på våra mailutskick inkl det här:
murgata.se/utskick/